FUTURE OF DIGITAL HISTORY WORKSHOP – İSTANBUL ŞEHIR UNIVERSITY

2016. decemberében az isztambuli Sehir Egyetem a történelemtudományok jövőjét megvitató szakmai műhelynek adott otthont.

 

A kétnapos rendezvényen a házigazda egyetem oktatói mellett török és magyar hagyományőrzők, kísérleti régészeti szakértők, múzeumi dolgozók több magyar intézményből (Magyar Nemzeti MúzeumDobó István Vármúzeum és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár), valamint a Pazirik Informatikai Kft. munkatársai vettünk részt. A kerekasztal beszélgetésekben megvitatásra került a történelemkedvelők és a szakemberek kapcsolata, a kísérleti régészet jogi kerete, valamint – ami minket leginkább érintett – az innovatív, informatikai technológiák alkalmazása a kutatásban és a színvonalas múzeumi kiállítások kialakításában, valamint a jövőbeli közös munka részleteinek körvonalazásában.

A workshop eredményesen zárult, bízunk benne, hogy a török és magyar partnerek közötti együttműködés megvalósul. A szakmai programok mellett a vendéglátóink emlékezetes vacsorával is fogadtak minket, emellett jutott idő városnézésre is, bár kollégáink abban egyetértettek, hogy Isztambul gazdag örökségét egy hónap is kevés lenne bejárni.