A Pécsi Szent Bertalan Plébániatemplom

Pécs város főterének arculatát meghatározó épülete a Belvárosi templom, ami rendkívül hosszú múltra tekint vissza. A középkorban ezen a helyen állott a vásártér, ahol a 13. században Bertalan püspök plébániatemplomot építtetett Szent Bertalan apostol tiszteletére. Ez az épület a 13. század végén jelentősen megrongálódott, amikor Mizse nádor felgyújtotta az egész várost templomával együtt. Az igen egyszerű, egyhajós, négyszögű szentéllyel ellátott templom helyébe új, gótikus stílusú, boltozatos, támpilléres templom épült.

Ez az épület 1335-ben készült el. Két oldalhajóval háromhajóssá bővítették a 15. században. 1543-ban a törökök elfoglalták Pécset is. Gázi Kászim pasa még 1543-ban leromboltatta a középkori Szent Bertalan templomot és helyébe, annak köveiből megépíttette a ma is látható Dzsámit. Az épület 1546-ra készült el. 1686-ban az országgal együtt Pécset is felszabadították a császári seregek. A dzsámit a jezsuita rend kapta meg, akik fokozatosan római katolikus templommá alakították. 1754-ben Schlick Prokopius jezsuita atya tervei szerint a teljes belső átalakult, ugyanebben az évben Neff János megerősítette az akkorra igen rossz állapotban kerülő kupolát. A korábbi bejárati oldalon diadalívet nyitottak, amelyből a szentély nyílt, annak két oldalán pedig sekrestye és Szent Alajos oldalkápolnája állt, mögé pedig alacsony, barokk tornyot emeltek tetején hagymasisakkal. Később a városba érkező ciszterci szerzetesek vették használatba a templomot, amelyet 1823-ban renováltak. A felújítás után, 1829-ben felszentelt templomot Gyertyaszentelő Boldogasszonynak ajánlották. A neoreneszánsz torony és a szintén e stílus jegyeiben átalakított tambur és kupola 1899 és 1906 között készült.
Az 1930-as évekre felvetődött a dzsámi eredeti állapotának helyreállítása, ugyanis a barokk és historizáló átalakítás teljesen kiforgatta az épületet eredeti jellegéből. Gosztonyi Gyula készítette el a műemléki helyreállítás terveit. A tambur csak az 1960-as években, a ’60 és ’65 között tartó, Nendtvich Andor tervei szerint történő felújítás során nyerte el eredeti formáját és a kupolát is visszaalakították félgömbkupolává. A templom bővítésre pályázatot írtak ki, amelyet Körmendy Nándor nyert meg, így 1939 és 1940 között az ő tervei szerint északi irányba modern stílusban kibővítették. Az épület építési stádiumairól készült 3D rekonstrukcióink rövidfilm keretében tekinthetőek meg a helyszínen.

  • Megrendelő

    Pécsi Egyházmegye

Megtekintés